“Haal meer uit je leven”

Toekomstmakers | Bijzonderdag

Ze zijn allebei ondernemer, verzorgen incompany salestrainingen en zijn daarnaast volop bezig met het coachen van ondernemers. Onder de naam ‘Toekomstmakers’ doen ze theatershows en trainingen op inspirerende locaties (zelfs aan de Costa del Sol!). Karel de Vos en Michel de Krieger vertellen over elkaar, zelfspot en het creëren van je eigen toekomst: “Niet lullen over theorie, maar gewoon doén”.

De setting? 15:30 uur hebben we afgesproken in koffie- en wijnbar FIJN. Ze hebben mij laten kiezen waar we afspreken: “Zo kom je op originele plekken en het vertelt een hoop over de persoon die tegenover je zit” vertelt Karel me later. Aha, the pressure. Wat vertelt deze locatie over mij? “Je bent hier nooit geweest, dus dat geeft aan dat je risico durft te nemen. Het is een ondernemende zet.” Yes! Goede binnenkomer bij deze ondernemers! Althans… 14:45 krijg ik een berichtje dat ze nog voor de brug staan en dus iets later zijn. He shit. Ik sta nog bij mij thuis voor de deur te kletsen met een vriendin. Even terug scrollen in het gesprek, we hadden 14:30 uur afgesproken! Kak! Ik spring op de fiets en sjees naar FIJN. Karel en Michel zitten al aan de koffie – Karel met zijn armen over de leuning, wijdbeens en ontspannen. Michel in de stoel bij het raam, in pak en lekker druk kletsend met Karel. Ik storm binnen: Sorry! Tijd verkeerd onthouden! Geen probleem, ze waren alweer allerlei zakelijke ideeën aan het bespreken.

TOEKOMSTMAKERS: ONDERNEMERS – COACHES – THEATERSHOW – COSTA DEL SOL – HUMOR – PASSIE – INSPIRATIE – DROMEN – GROEI

Toekomstmakers - cartoon | Bijzonderdag

Bedankt voor het wachten ;). Jullie hebben allebei al een succesvolle onderneming. Wat was de trigger om daarnaast mensen te gaan coachen hun eigen droom te volgen, om ze hun eigen toekomst te laten maken?

Michel: “We kennen elkaar sinds 2014. Een jaar lang zaten we elke dinsdag bij elkaar om een praktijkgerichte opleiding te ontwikkelen voor jonge ondernemers via de Rotterdam Academy van de Hogeschool Rotterdam. De chemie tussen het onderwijs en het werkveld was heel tof. Naast de inhoud gingen we dan ook vooral in op de praktische vaardigheden die je nodig hebt om ondernemer te zijn.”

Karel vult aan: “Ik kreeg een ingeving toen ik merkte dat ik alleen aan het zenden was. We namen een koffiepauze en daarna vroeg ik de studenten: ‘Wat is jullie drijfveer, jullie passie?’. Maar 10% kon hier antwoord op geven – ik viel er steil van achterover! Hoe kan je doen waar je echt blij van wordt, hier succesvol in worden, als je niet weet wat dat is?”

Voor mij een bekende uitdaging ;). Waarom is het volgens jullie belangrijk om er achter te komen waar je echt blij van wordt?

Karel: “Veel mensen leven alsof ze een halve robot zijn. Ze gebruiken zinnen als ‘het is nou eenmaal zo’ of ‘ja maar, ik heb een hypotheek/drukke baan’ en laten het leven zo aan zich voorbij gaan. Het is zó belangrijk om meer uit je leven te halen.”

Michel: “Zelf had ik al een goed lopend bedrijf, maar mijn leven voelde als een dikke 7. De vraag is of je hier in blijft hangen of dat je voor de 8 of 9 wilt gaan. Wij kozen voor het laatste en volgen nu ónze droom: het inspireren van mensen om hun droom te volgen. Een soort droom-ception ;). We hebben voor onze trainees een model ontwikkeld om in vijf stappen bij je droom te komen, door te kijken naar je ‘default gedrag’. Wat voelt makkelijk? Wat doe je zonder effort? Het gaat erom dat je gaat doen wat je automatisch al doet.”

Jullie volgen deze droom met z’n tweëen – naar mijn idee twee stevige persoonlijkheden. Hoe is het om samen te werken?

Michel: “We kunnen behoorlijk pittige discussies hebben over de inhoud. Karel kan dan ook echt geïrriteerd raken. Wij sales-mensen blijven dan doorlullen, we blijven doorduwen. We zijn als ondernemer gewend onze ideeën te verkopen en normaal zijn mensen het er mee eens. Waarom jij dan niet?”

Karel lacht om het voorbeeld. Hij vult aan: “We dagen elkaar ook uit. Ik hou bijvoorbeeld van spontaniteit. Tijdens onze theatershow kan ik ineens een vraag stellen aan Michel: ‘We hebben vandaag iets heel bijzonders gedaan, daar wil ik jullie graag over vertellen. Michel, begin jij’?”. 

Toekomstmakers - Couchtalk | Bijzonderdag

Haha heerlijk. Ik wilde jullie al vragen iets over de ander te vertellen: Michel, begin jij? 😉

“Karel is inderdaad spontaan – nog bedankt voor de theatervraag trouwens – en doet alles met een geintje. Hij heeft een enorme gunfactor, draagt een grote smile en leeft erg vanuit zijn gevoel. Het voelt goed of niet goed – daar baseert hij zijn beslissingen op. Dit doet hij overal: in zijn werk, thuis, bij vrienden.” Karel vult aan: “Ik wil de dag altijd goed afsluiten. Ook al is het niet helemaal gegaan zoals ik wil, zoek ik toch een manier om met een goed gevoel naar huis te gaan.”

Wanneer Michel vertelt over de ‘presence’ van Karel ontstaat een typerende situatie voor hun wisselwerking. Michel: “Karel staat graag in het middelpunt, hij is aanwezig met grote gebaren, er is altijd rumoer. Karel reageert enigszins verontschuldigend: “Dat doe ik niet bewust.” Michel is het daar niet mee eens” “Soms wel denk ik”. “Nee, echt niet”. Michel geeft een voorbeeld. Karel: “Hm, daar heb je dan weer gelijk in.” Ze lachen en we gaan door.

En Karel, hoe doet Michel het als Toekomstmaker? Zijn jullie uit hetzelfde hout gesneden of vullen jullie elkaar juist aan?

“We vullen elkaar absoluut aan. Waar ik vanuit mijn gevoel leef is Michel in eerste instantie beschouwend – hij is ooit begonnen als docent geschiedenis. Hij parkeert de emotie en kijkt eerst rationeel naar de situatie omdat hij wil weten hoe het écht zit. Hij gaat voor de helikopterview en wil er blanco in staan.”

En hoe is hij tijdens een show? “Hij is enorm bevlogen, straalt van A tot Z. Hij reageert heel ad rem op wat er gebeurt in het publiek. We kregen eens de vraag of het gooien van de catchbox – een microfoon in een zachte grote kubus – ingestudeerd was. Dus draaide hij zich om en gooide blind de microfoon de zaal in. Heerlijk vind ik dat.”

Zoals ik jullie nu meemaak is humor een belangrijk onderdeel van wie jullie zijn. Hoe zien jullie dat?

Michel: “We hebben enorm veel zelfspot. Dat is geen houding die we aannemen, zo zijn we gewoon. Soms zelfs iets teveel – zoals wanneer Karel grapjes maakt over mijn scheiding. Mensen kunnen zich er een beetje ongemakkelijk bij voelen maar wij zoeken de grens juist graag op.”

Karel: “Het is een enorm voordeel dat we allebei geen groot ego hebben. Hierdoor zijn we niet snel beledigd en kunnen we lachen om de situatie. We hebben bijvoorbeeld een intensieve training gevolgd bij Andy Harrington – succesvolle spreker en ondernemer – waar we volledig afgebrand werden toen we ons idee moesten pitchen. Doordat we ons niet beledigd voelden hebben we hier enorm waardevolle lessen uit kunnen leren en onze basis voor de Toekomstmakers neer kunnen zetten. En het levert een mooi verhaal op ;)”

Toekomstmakers - theatershow | Bijzonderdag

Jullie eigen verhaal is in ieder geval al goed begonnen. Hoe nu verder? Waar richten jullie je op in de toekomst?

Michel: “We willen blijven werken met mensen die hun toekomst willen veranderen. Zorgen dat mensen geïnspireerd raken en daadwerkelijk stappen ondernemen. Dit doen we via onze theatershows – als kennismaking. Via persoonlijke coaching. En via intensieve coachingstrajecten aan de costa del sol: we ontsnappen tijdelijk aan de hectiek van de maatschappij.” Karel gaat verder: “We zetten even alles uit zodat je niet afgeleid wordt en kunt voelen wat je wilt, waar je nou écht blij van wordt.”

Michel: “We willen hierin altijd concreet zijn. We gaan het zweverige uit de weg en focussen op de praktijk. Je gedrag veranderen werkt niet door het op te schrijven, je moet het doén. Het heft in eigen handen nemen en vooral geen slachtoffer zijn. Gevoelsmens Karel sluit af: “We willen iedere dag een glimlach op iemand’s gezicht toveren. Zoals bij de Hogeschool Rotterdam: Geef een échte goedemorgen met een échte glimlach. Aan de studenten, onze collega’s, de schoonmakers. En wat je geeft, krijg je terug.” 


We ronden het gesprek af, gelukkig bedenk ik me net op tijd dat ik nog een foto nodig heb. “Ik heb een ongemakkelijke vraag…” zeg ik, omdat ik tijdens ons gesprek heb geleerd dat dat een originele opening is om mensen op het verkeerde been te brengen. Of ze met z’n tweeën op de foto willen, gewoon lekker kletsend zoals ik ze aantrof toen ik binnen kwam. Ja hoor, ze gaan direct zitten en kletsen wat af. Top! Maar… Ik moet van hen ook op de foto. Dus vragen we een vrouw die net langs komt lopen of ze even een foto wil maken. We kletsen weer vrolijk verder. Gelukt! Karel en Michel bespreken om nog even naar de Wijnbar te gaan en lopen lachend samen weg. De foto’s krijg ik via de app, met de opmerking dat de foto met z’n drieën veel leuker is. Dus die gebruiken we dan maar!

Meer weten over de Toekomstmakers en wat ze doen? Je vindt het hier!